Днес се прощаваме с Крема

Приятели, пуснете си тази песен Мало село, Кремена Станчева и Василка Андонова и нека заедно с нея да си припомним думите, които поетът Борислав Геронтиев написа през 2002 г. за компактдиска на Кремена Станчева „Глас от Мистерията”!

 

Снимка на Кремана Станчева„Вие държите в ръцете си един музикален продукт с изключителна художествена стойност. Ако това е първата ви среща с българския музикален фолклор, очаква ви нещо уникално и нечувано. Ако вече сте запленени от българската фолклорна музика, окончателно ще останете пленници на тази магическа стихия.

Песните са поднесени в разнообразни изпълнителски варианти: солови песни на Кремена Станчева, знаменитият дует Кремена Станчева – Василка Андонова, трио “Гергана” – с двете певици и Надежда Хвойнева, Кремена и Василка като солистки на световноизвестния женски хор “Мистерията на българските гласове” и една песен, изпълнена от Кремена и нейните достойни ученици Даниел Спасов и Милен Спасов. Както се казва – изборът е ваш!

В Кремена Станчеава шопският двуглас намери своите големи майсторки и своите неуморни популяризаторки. В Софийската, Самоковската и Трънската фолклорни области този начин на пеене е съставна част от звуковата среда, редом с песента на птиците и шума на тишината. В Европа и особено в Америка, двугласът на Кремена и Василка предизвиква удивление и възхита като всяко истинско вълшебство. В Америка ги наричат “неповторимите”, а след един концерт в катедралата на Брюксел слушател се молел: “За бога, спрете, почакайте, не бързайте да ръкопляскате – нека да отзвучи това вълшебство!”.

Родена в Самоковското село Ковачевци, Кремена запява от малка. Десетинагодишна запява пред публика. Дипломираната икономистка става професионална певица преди да навърши 20 години с постъпването си в Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. Бляскавата кариера на певицата продължава и до днес с “Мистерията на българските гласове”. Това са стотици концерти в Европа, Америка, Азия, Африка, записи в радиото и телевизията. Преподава народно пеене в Нов български университет и води курсове по народно пеене в България и САЩ.”


Поклонението е на 12 март 2013 г. на Централни софийски гробища – от 11:30 часа в ритуалната зала, от 13:00 в църквата.

Аплодисменти за Крема!