Международен конкурс „Прехвръкна птичка”

Завърши петото издание на Международен детско-юношески конкурс по пеене „Прехвръкна птичка”, организиран от Държавната агенция за българите в чужбина. Жури с председател Любка Рондова и членове – Юлия Цанкова и Маргарита Ралчева, оцени 48 индивидуални изпълнения, 9 в дует и трио и 23 групови на деца и юноши на възраст от 6 до 18 години от българските общности в чужбина. Според регламента на конкурса, всеки участник изпраща запис на свое изпълнение в аудио или видео файл на компактдиск. Общият брой на децата, участвали в конкурса през 2014 година е 223 от 11 страни: Испания, Кипър, Украйна, САЩ, Австрия, Швейцария, Унгария, ОАЕ, Кувейт, Германия, Канада.

Уморена, но развълнувана и видимо щастлива, Любка Рондова сподели:

Любка Рондова, Lubka RondovaПохвални са усилията на Държавната агенция за българите в чужбина да подкрепя българския дух у младото поколение българи в чужбина! През годините съм се убедила, че българинът, където и да се намира, не забравя бащиния си дом. Удивително е как тези деца, голяма част от тях дори родени извън България, са опознали българската традиция, стремят се да извиват народните песни, пазят народните носии и така се борят да я съхранят и поддържат. Доста от тях правят това в български училища, под грижите на български учители. Дълбоко съм убедена, че ако на един народ му вземеш езика, вярата и духа, той не остава дълго и гине. Нека тази искрица да я бъде! Ако зависеше от мен, бих създала за тази работа нарочно министерство.

Радвам се, че имахме възможност да наградим много участници и нека те приемат своите награди което е признание за положения труд.

Класирането в Международен детско-юношески конкурс по пеене „Прехвръкна птичка” 2014 ще намерите на сайта на ДАБЧ (тук).